Pridružite nam se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu na razgovoru umjetnika i kustosa, povodom izložbe o suvremenoj austrijskoj fotografiji Arhivi, preraspodjele i premjeravanja.

Nakon što je hrvatska konceptualna fotografija od 1960-ih do danas prikazana na izložbi Nulta točka značenja u galeriji Camera Austria od ožujka do lipnja 2013. godine, ovaj izložbeni projekt nastoji otvoriti prostor rezonancije za pitanje konceptualnoga. U tom smislu cilj izložbe Arhivi, preraspodjele i premjeravanja nije dati pregled nad aktualnim pozicijama, nego sagledati fotografiju kao polje mogućnosti kulturnog djelovanja.

Izložba je posvećena umjetničkim praksama austrijskih autora koji se služe fotografijom na načine koji nadilaze puko fotografiranje, upuštajući se pritom u izrazito konceptualno, eksperimentalno i procesualno bavljenje medijem. U središtu takvih strategija ne nalazi se prvenstveno proizvodnja slika, nego povezivanje zatečenih snimaka ili pak dokumentiranje složenih procesa ili konteksta djelovanja. Tu određena uloga pripada arhivima, povijesti, prostorima, politikama i diskursima – a fotografija se otkriva kao kulturna tehnika i kulturni artefakt koji konstruira reprezentaciju.

Više o izložbi pročitajte ovdje.